Suomi 2016 BU/II rahasarja Juhlarahojen valmistus

Suomi 2016 BU/II rahasarja Juhlarahojen valmistus
Suomi 2016 BU/II rahasarja Juhlarahojen valmistus Suomi 2016 BU/II rahasarja Juhlarahojen valmistus
29,90 €
Tuote on tilapäisesti loppunut.
Saatavuus Loppu

Rahasarja 2016/II sisältää kaikki muut Suomen vuoden 2016 metalliset käyttörahat BU-laatuisina eli himmeäkiiltoisina, paitsi ei tavallista kahden euron rahaa. Sen sijaan rahasarjassa on mukana molemmat vuoden aikana julkaistut kahden euron erikoisrahat. Rahasarjan teemana on juhlarahojen valmistus.

Vuonna 2016 julkaistiin erikoisrahat runoilija Eino Leinolle ja filosofi Georg Henrik von Wrightille. Kaikki kolikot on pakattu rahasarjaan kiertämättöminä ja vastalyötyinä. Pakkauksessa rahat kestävät vuosia kiiltävinä.

Rahasarja 2016/II on kuudes kolikot ja keräily -sarjassa julkaistava rahasarja. Tämä rahasarja kertoo juhlarahojen valmistamisesta.

Juhlarahat syntyvät suurelta osin käsityönä. Valmistus alkaa taiteilijan luonnostelemasta mallista, josta työstetään leimatyökalu eli punssi kaivertamalla digitoitu kolmiulotteinen malli teräkseen, ja karkaisemalla se kuumentamalla ja nopeasti jäähdyttämällä. 

Punssilla puristetaan teräslieriön päähän mallin negatiivinen kopio, josta tehdään varsinainen rahanleimaustyökalu. Näin syntyy kolikon leima, jolla metalliaihiosta lyödään raha. Peilikiiltoisia juhlarahoja käsitellään valmistusvaiheessa aina hansikkaat käsissä. Ennen lyöntiä koneenkäyttäjä tarkastaa aihion ja puhaltaa sen puhtaaksi paineilmalla. Aihio lyödään juhlarahaksi usealla perättäisellä iskulla. Jokainen juhlaraha tarkastetaan käsin. Vasta sitten se kuljetetaan tarjottimella pakattavaksi. Moneen kertaan tarkastettu juhlaraha suljetaan kirkkaaseen muovikoteloon, kapseliin, ja pakataan käsityönä yksi kerrallaan.

  • Nimellisarvo: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, 1 €, 2 x 2 €, jetoni
  • Laatu: BU
  • Vuosileima: 2016
  • Lyöntimäärä: 5 000 kpl
  • Kuvalähde ja tekstit: Suomen Rahapaja