Suomi 10 € 2018 Saamelaiskulttuuri, Proof

Suomi 10 € 2018 Saamelaiskulttuuri, Proof
Suomi 10 € 2018 Saamelaiskulttuuri, Proof Suomi 10 € 2018 Saamelaiskulttuuri, Proof
49,90 €
Tuote on tilapäisesti loppunut.
Saatavuus Loppu

Tilaa muistoksi, lahjaksi ja kokoelmaan Saamelaiskulttuuri- juhlaraha. Juhlaraha tuo esiin saamelaisten läheisen suhteen luontoon. Hopeinen Saamelaiskulttuuri -juhlaraha julkaistiin saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2018.

Saamelaiskulttuurin kunniaksi julkaistaan juhlaraha, joka kuvaa saamelaisten erityistä luontosuhdetta. Saamelaisten perinteinen alue Sápmi ulottuu neljän valtion alueelle. Suomessa asuu noin 10 000 saamelaista. Juhlarahan arvopuoli muistuttaa auringon voimasta rytmittää saamelaisten vuotta. Saamelaiset ovat auringon lapsia – yhä edelleen saamelaisia liikuttaa se hetki kun auringon ensisäteet näkyvät pitkän, pimeän kaamoksen jälkeen. 

Saamelainen kalastuskulttuuri elää ja juhlarahan tunnuspuoli kuvaakin yhtä kalastuksen muotoa, juomustusta. Juhlarahan kolmiot toistuvat saamelaisten asuinympäristössä monin tavoin ja symboloivat esimerkiksi saamelaista kotakylää (siidaa). Juhlarahan on suunnitellut inarinsaamelainen Inka Kangasniemi.

Nimellisarvoltaan 10 euroa oleva juhlaraha on pakattu suojaavaan läpinäkyvään pilleriin ja koivuvaneriseen kehykseen. 

Kehyksen ympärillä on vyöte ja mukaan on liitetty myös juhlarahan tarinan kertova aitoustodistus. Rasiassa kerrotaan myös juhlarahan tekniset tiedot. 

Nimellisarvo10 €
MetalliAg 500
Halkaisija28.5 mm
Paino10,0 g
LaatuProof
Vuosileima2018
Lyöntimäärä8.000
SuunnittelijaInka Kangasniemi
Kuvalähde ja tekstitSuomen Rahapaja